Ozon

Uit Top Wiki

Ga naar: navigatie, zoeken

Ozon (O3) is een enkelvoudige stof van het element zuurstof. Het is een reactief gas, met een krachtige oxidatieve werking.

Inhoud

Omschrijving

Ozon ontstaat wanneer zuurstofmoleculen gescheiden worden door een energiebron tot zuurstofatomen. Wanneer deze zuurstofatomen op elkaar botsen kan er ozongas ontstaan. Dit ozongas is veel minder stabiel dan zuurstof in gasvorm. Aangezien ozon erg onstabiel is moet het ter plekke gegenereerd worden. Het kan ook weer snel uit elkaar vallen in zuurstof. Een voordeel hiervan is dat de ophoping van ozon in het milieu hierdoor minimaal is. Ozon valt uit elkaar volgens de reactie 2 O3 → 3 O2. Ozon is al detecteerbaar bij 0,01 ppm in de lucht. Het heeft een specifieke, scherpe geur. Wanneer ozon in water uit elkaar valt worden de verbindingen waterstofperoxide en hydroxyl gevormd. Het water heeft hierdoor een sterk oxiderende capaciteit. Waterstofperoxide en hydroxyl kunnen celwanden van bijvoorbeeld bacteriën doordringen. Dit kan zorgen voor microbiologische inactivatie. Ozon kan verder effect hebben op de celrespiratie door een directe reactie of door middel van vrije radicalen. Om deze rede kan ozon gebruikt worden om bacteriën, gisten, protozoa en virussen kapot te maken. Uit studies blijkt dat bacteriën geïnactiveerd kunnen worden in 0.1 tot 20 minuten. In 20 minuten werd log 4.5 kve/g inactivatie behaald.

Toepassingsgebied

Ozon kan gebruikt worden voor desinfectie. Toepassingsgebieden zijn:

Ozon wordt onder andere toegepast in de zorg, voedingsindustrie en waterzuiveringssystemen.

Productkwaliteit

Ozon kan de houdbaarheid van bijvoorbeeld groente en fruit verlengen. Het effect op houdbaarheidsverlenging en de kwaliteit van het product variëren sterk per product. Uit een studie van Keutgen en Pawelzik 2007 bleek dat blootstelling aan ozon het gehalte aan vitamine C verminderde, vetperoxidatie verhoogde en de zoetheid van aardbeien verminderde. Een voordeel is echter weer dat er geen residu achter blijft op het product. De voor en nadelen per product zullen tegen elkaar afgewogen moeten worden.

Voor- en nadelen

Voordelen

Nadelen

Beschikbaarheid van apparatuur

Ozon is een novel technology. Er zijn echter veel bedrijven die momenteel apparatuur verkopen voor verschillende doeleinden. Voorbeelden van bedrijven zijn:

Kosten

Het toepassingsgebied van ozon is erg groot. Het is daarom ook niet mogelijk om een kostenindicatie te geven. Dit hangt af van de applicatie.

Externe links

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen